Artvin önceden nereye bağlıydı?
Artvin, 7 Temmuz 1921’de sancak olarak kurulmuş, 24 Nisan 1924’te ise vilayet olmuştur. İl merkezi; 1878 yılında Osmanlı Devleti sınırlarına katılana kadar Trabzon Vilayeti Batum Sancağı’na bağlı “Livana Kazası”nın merkezi olarak kalmıştır.
Artvin’in eski adı nedir?
Bu isimler değişiklik göstermekle birlikte eski isimler olan Nigali, Ligani ve Livani, Osmanlı döneminde Livane ve Livana’ya dönüşmüş ve Osmanlı kayıtlarında Livana olarak geçmektedir.
Çoruh hangi ilin eski adı?
Ancak Artvin İli 1 Haziran 1933’te lağvedilerek merkezi Rize olan Çoruh İline ilçe merkezi olarak bağlanmıştır. Bu durum yaklaşık 3 yıl sürmüştür. Artvin, 4 Ocak 1936’da yeni kurulan Çoruh İli’nin merkezi olmuştur. 17 Şubat 1956’da Çoruh ismi lağvedilerek ilin ismi Artvin olarak değiştirilmiştir.
Artvin ne zaman Türk toprağı oldu?
5. yüzyılın başlarında bölge Bizans egemenliğine girmiştir (Tuncel 1991: 420). Halife Hz. Osman’ın askeri faaliyetleri sonucunda Artvin 646 yılında İslam topraklarına katılmıştır. Şehrin nüfusu daha sonra Bizans ve İslam Devleti arasında bir yönetim değişikliği yaşamıştır (Göge Komşu Topraklar 2008: 43).
Artvin hangi şehirden ayrıldı?
Daha sonra hükümet, 4 Kasım 1936’da çıkardığı 2885 sayılı Kanunla merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti’ni kaldırdı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile daha önce Erzurum’a bağlı olan Yusufeli kazasının birleştirilerek Artvin adını alan Çoruh Vilayeti teşkilatı benimsendi.
Artvin Şavşat Gürcü mü?
Artvin Gürcüleri yaşadıkları bölgede otokton olup geleneksel olarak Merkez, Borçka, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Artvin’in en güzel ilçesi hangisi?
Bu rehber doğrultusunda yapılan detaylı bir araştırma sonucunda Artvin’in en güzel ilçesi belirlendi: Yusufeli. Yapay zeka algoritmaları doğal güzellikler, kültürel zenginlikler, turizm potansiyeli ve yaşam kalitesi gibi birçok kriteri değerlendirdi.
Artvini kim işgal etti?
Artvin-Liva’nın Ermeni ve Gürcüler tarafından işgali ve boşaltılması sırasında çok sayıda yıkım ve katliam yaşandı.
Şavşat nereye bağlıdır?
Şavşat (Gürcüce: შავშეთი; telaffuzu: “şavşeti”; Rusça: Шавшети (Şavşeti), Ermenice: ևրַַָָָəət (Şavşet), Osmanlıca: شوشاد / Şavşad veya شاوشت / Şavşet), Şavşat’ın bir ilçesi ve vilayeti Artvin’in doğu ucunda Karadeniz bölgesi ilçenin merkezidir.
Artvin’in neyi meşhur?
Artvin, balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi ve kuymak gibi pek çok lezzetli yemeğiyle ünlüdür.
Hopa ismi nereden gelmektedir?
1509’da Yavuz Sultan Selim, Hopa ve bölgesini Osmanlı İmparatorluğu’na katarak Yunan-Pontus egemenliğine son verdi, Batum’daki Gonye Kalesi’ni fethetti ve Hopa’yı Gonye Sancağı’na ekledi. Farsçada “güzel” anlamına gelen “Hop” adını verdi ve “Hop” zamanla Hopa oldu.
Çoruh neden Artvin oldu?
Artvin, Hopa ve Erzurum’un Yusufeli ilçeleri, merkezi Artvin olmak üzere Çoruh İli olarak kaldı. Rize İline bağlandı. 1954’te Hopa İlçesi’nin Arhavi ilçesi ilçe ilan edildi. Kanunla Çoruh ismi “Artvin İli” oldu ve ilin merkez ilçesi olan Artvin ismi verildi.
Artvinliler hangi boydan?
Artvin Kıpçak Türkleri saf Türk olup Kıpçak boyuna mensupturlar. Tarih profesörleri ve tarih uzmanları da bugün Artvin’in Yusufeli, Şavşat, Ardanuç ve Merkez köylerinin büyük çoğunluğunun (Ahıska lehçesi konuşan Türklerin) çılgın Kıpçak boyuna mensup olduğunu belirtmektedirler…
Şavşat laz mı?
Şavşat nüfusunun çoğunluğunu Ahıska kökenli Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır. Nüfusun küçük bir kısmı ise Gürcülerden oluşmaktadır.
Artvinliler en çok nerede yaşıyor?
Artvin halkı ağırlıklı olarak güneyde Uludağ (2543 m) ile çevrili Bursa Ovası ve çevresinde yaşamaktadır. Bursa Ovası’nda yerleşim alanları yaklaşık 400 km²’lik alanıyla en geniş kullanım alanını temsil etmektedir.
Yusufeli daha önce neden taşındı?
Ova neredeyse yok denecek kadar az. Yusufeli Barajı’nın devreye girmesiyle ilçe merkezi, Eylül 2022’de Yansıtıcılar mevkiinde kazı ve dolguyla elde edilen 153 hektarlık alana taşındı. Bazılarında yeni yerleşim yerleri kuruldu.
Artvin’i kim işgal etti?
Artvin-Liva’nın Ermeni ve Gürcüler tarafından işgali ve boşaltılması sırasında çok sayıda yıkım ve katliam yaşandı.
Artvin kaç yıl Rus işgalinde kaldı?
II. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında Batum Sancağı’na bağlandı. 1993’te savaştan sonra imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya’ya savaş tazminatı olarak verilen Artvin ili, Rus işgali altında 40 karanlık yıl geçirdi.
Yusufeli ilçesi kaç kere taşındı?
Toplam 520 köy evi yapıldı. 152 yıllık tarihinde altı kez yer değiştiren ve yedinci kez taşınan Yusufeli ilçe merkezi ve köylerinde süreç başladı.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kaynamak Oluş Fiili Mi