Erkek eve bakmak zorunda mı?
Daha önce Medeni Kanunumuzda evin reisinin erkek olduğunu söyleyen bir madde vardı. O zamanlar erkek yasal olarak karısının geçimini sağlamakla yükümlüydü. Bu madde 2001’de kaldırıldı, ancak yasalarda bir değişiklik olması toplumsal yapının hemen değişeceği ve insanların yeni sisteme uyacağı anlamına gelmiyor.
İslamda evin geçimi kime aittir?
“Kocalar eşlerinin bakıcıları ve koruyucularıdır (kavvâm). Bunun sebebi, Allah’ın bazı insanlara diğerlerinden daha fazla nimet vermesi ve ayrıca kocalarının çeyiz ve ev masraflarını karşılama gibi mali yükümlülüklerini yerine getirmesidir.”
Erkek kadına para vermek zorunda mı?
Evlilik, eşler arasındaki işbirliğine dayandığından, evliliğin devamının ön koşulu, çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesidir.
Erkek eşinden izin almak zorunda mı?
Eşler, birbirlerinden izin istemek zorunda kalarak yeni deneyimler denemekten kaçınabilirler. Bu nedenle, birbirlerinin rızasını isteyip istememeye karar vermek çifte kalmıştır. Bu, her çiftin kendi durumlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak vermesi gereken bir karardır.
Karı koca hakları nelerdir?
İslam hukukunda, erkeğin karısına karşı hakları genel olarak şunlardır: 1- Ailenin reisi olmak, 2- Kocasının meşru isteklerine gücü yettiği ölçüde uymak, 3- Karısının evde kalmasını istemek, 4- Kocasının izniyle eve başkalarını sokmak, 5- Kocanın malını korumak, 6- Kocasına iyi davranmak başlıkları altında ele alınır.
Dinen Evin Reisi kimdir?
İslam’da aile, korunması gereken en önemli değerlerden biridir. Bu nedenle İslam dini, aileyi korumaya büyük önem vermiş ve ailenin iyi yönetilmesi için bazı hükümler koymuştur. Buna göre, aile evini inşa eden erkek ve kadındır. Bu evin yaratılmasını mümkün kılan şey evlilik sözleşmesidir.
Evin geçiminden kim sorumludur?
Eşler birlikte birliği yönetirler. Eşler, güçleri oranında emekleri ve mallarıyla birliğin giderlerine katkıda bulunurlar. Yani hukukumuz bu konuda kadın ve erkeğe eşit sorumluluk yüklemektedir. Eski Medeni Kanun’un 152. maddesindeki “Koca birliğin reisidir” hükmü yeni Türk Medeni Kanunu’nda kaldırılmıştır.
Erkek karısının parasını alabilir mi?
Cevap: Dediğiniz gibi bir eşitsizlik yok. Bir erkek ölen eşi için dul maaşı alabilir.
Karı koca hakları hangi ayette geçiyor?
Rum, 30:21: “Onun ayetlerinden biri de, sizin için türünüzden eşler yaratmasıdır ki, kendilerine sığınasınız ve aranızda bir sevgi ve merhamet yaratsın.
Kadının kazancı kime aittir?
Ayrıca, eşin geliri kendisine aittir ve aile giderlerine katkıda bulunması gerekmez. Eş, evin bakımından sorumlu değildir ve evde yaptığı herhangi bir iş için ücret talep edebilir. Cinsel itaat karşılığında, koca, eşinin makul konaklama, yiyecek ve diğer ev masrafları için tek başına mali sorumluluk taşır.
Evine bakmayan koca nereye şikayet edilir?
Vatandaşlarımız ALO 183 Sosyal Destek Hattı’na 0 (501) 183 0 183 numaralı telefondan 7/24 ulaşabilmektedir.
Evin geçimini sağlamak kimin sorumluluğudur?
Eşlerden her birinin malvarlığından elde ettiği gelir ile kendi kazancının geliri kendisine aittir. (TKM m. 11)
Evlilikte erkeğin görevi nedir?
Evin seçimi ve karısına ve çocuklarına bakmak kocanın görevi iken, evin bakımı ve kocasına elinden geldiğince yardım etmek de karının göreviydi. Ayrıca, kocanın evlilik topluluğunu temsil ettiği açıkça yazılmıştı.
Çalışan kadın parasını kocasına vermek zorunda mı?
Kadının maaşını kocasına vermesi gerekmez; böyle bir yasal zorunluluk veya görev yoktur. Eşler, evlilik masraflarına imkânları oranında emekleri ve mal varlıklarıyla katkıda bulunurlar.
Kadın kocasından habersiz hayır yapabilir mi?
Bir kadının kocasının malından sadaka vermesinde, kocası izin verdiği takdirde bir sakınca yoktur. Bu izin bazen sözlü olarak da verilebilir. Örneğin, kocası ona, “Malımdan dilediğin kadar verebilirsin.” derse. İzin bazen örfî olabilir.
Erkek ailesine bakmak zorunda mı?
Cevap: İslami aile yapısında, hanenin reisi erkektir. Bir erkeğin karısı, kocasının rızası çerçevesinde hareket etmelidir. Kadının ebeveynleri, bakımı erkeğin sorumluluğunda olan aile üyeleridir. Kadının kocasına yardım etmesi görevidir.
Eve bakmak kimin görevi?
1- MEDENİ HUKUK Kocanın evi seçme ve karısına ve çocuklarına bakma görevi varken, kadının da evi çekip çevirme ve kocasına elinden geldiğince yardım etme görevi vardı. Ayrıca kocanın evlilik birliğini temsil ettiği açıkça yazılıydı.
Erkeğin görevi nedir?
Bu bağlamda erkek, çalışma, para kazanma ve ailenin geçimini sağlama sorumluluğunu üstlenirken, kadın da ev işlerini düzenleme, çocukları terbiye etme, evde rahat bir yaşam ortamı yaratma ve evde huzuru sağlama sorumluluğunu üstlenmelidir.
Erkek karısının parasını alabilir mi?
Cevap: Dediğiniz gibi bir eşitsizlik yok. Bir erkek ölen eşi için dul maaşı alabilir.